O autorze
niedziela, 07 lutego 2016
Muffiny cytrynowe

Składniki:

2 szklanki m±ki

1 szklanka cukru

szklanka kefiru lub jogurtu

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 jajka

pół kostki margaryny

2 łyżki startej skórki z cytryny

2 łyżki soku z cytryny

W misce rozmieszać jajka z cukrem, jogurtem oraz roztopionym i ostudzonym masłem. Następnie dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Wlać ciasto do papilotek włożonych do formy na muffiny. Piec przez ok 20 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.

Ostudzone muffiny udekorować lukrem.


¶roda, 11 listopada 2015
Curry z soczewicy

Składniki:

250 g soczewicy czerwonej

2 łyżeczki przyprawy curry

2 z±bki czosnku

papryka ostra

czerwona cebula

czerwona papryka

2 pomidory

2 - 3 łyżki ¶mietany

2 łyżki oliwy z oliwek

 

Cebulę, czosnek pokroić i podsmażyć na rozgrzanej oliwie, następnie dodać pokrojon± paprykę i poddusić j± aż zmięknie, na końcu dodać również pokrojone w kostkę pomidory. Następnie dodać curry i ostr± paprykę i chwilę smażyć. Wszystko wymieszać ze ¶mietan±.  W tym samym czasie ugotować soczewicę z odrobin± soli. Po odcedzeniu z nadmiaru wody, wymieszać soczewicę z pozostałymi składnikami. 

Gotowe !

 


23:01, soul_kitchen
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 12 kwietnia 2015
Babeczki ¶mietankowe

 

Składniki:

2 szklanki m±ki

1 szklanka ¶mietany

3 jajka

2 łyżeczki proszku do pieczenie

1 szklanka cukru

Lukier:

cukier puder

sok z cytryny

Jajka ubić z cukrem aż masa znacznie powiększy swoj± objęto¶ć. Następnie dodać ¶mietanę oraz m±kę i proszek do pieczenia. Ciasto wlewać do pełna do papilotek ułożonych w formie do pieczenia muffin. Do każdej włożyć kostkę białej lub mlecznej czekolady. Piec ok 20 - 25 minut w temperaturze 170'C.

Po wystygnięciu udekorować lukrem.

 

Le¶ny mech

 

Ciasto:


450 g mrożonego szpinaku
250 g cukru
3 duże jajka
1 szklanka oleju
1 szklanka m±ki tortowej
1 szklanki m±ki krupczatki
3 łyżeczki proszku do pieczenia


Krem:


300 ml ¶mietany 36%
2 ¶mietanki fixy
2 łyżki cukru pudru


Dodatkowo:

granat

 

Przygotowanie:

Szpinak po rozmrożeniu odcisn±c w dłoniach z nadmiaru wody. Do miski wbić jajka, cukier i miksowac na wysokich obrotach do całkowitego rozpuszczenia sił cukru. Następnie powoli dolewać olej, nie przerywaj±c miksowania. PóĽniej dodać przesiane oba rodzaje m±ki z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać. Na koniec doda? szpinak, delikatnie wymieszać. Gotowe ciasto prze?o?y? do tortownicy o wymiarach 25 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180'C przez 1 godzin?.

Krem:

¶mietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać fixy i cukier puder. Z ciasta odkroić wierzch i rozdrobnić odcięt± górn± czę¶ć na okruszki. Na ciasto wykładamy ¶mietanę, posypujemy obficie okruszkami i leciutko dociskamy dłoni±,aby nie odpadały. Cało¶ć posypujemy pestkami granatu.

17:47, soul_kitchen
Link Dodaj komentarz »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 17